Noticia

01-04-2019  Les festes de Moros i Cristians d’Alcoi ja són Bé D’interés Cultural (BIC)

L’esperada notícia arribava en juliol amb la decisió de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Comunitat Valenciana d’iniciar l’expedient per a la declaració, després del treball conjunt realitzat per l’Associació de Sant Jordi, que es va encarregar de preparar l’expedient, i l’Ajuntament d’Alcoi, que va impulsar políticament tot el procés. El 19 d’octubre de 2018, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport incoava l’expedient i, finalment, el 29 de març, el Consell ha realitzat la declaració de BIC. La distinció suposa una protecció especial, un important reconeixement a aquesta manifestació cultural, i, també, un impuls turístic.

Les Festes de Moros i Cristians 2019, el 4, 5 i 6 de maig seran les primeres que la ciutat d’Alcoi celebrarà amb la declaració de BIC immaterial, convertint-se en la única població amb aquesta distinció. L’alcalde, Toni Francés, ha destacat el valor del reconeixement: «Tota la feina que hem realitzat ha donat els seus fruits, i Alcoi és la única ciutat que té el reconeixement de BIC immaterial per a les seues Festes de Moros i Cristians. La Nostra Festa és una de les expressions culturals més importants que es realitzen al món, una experiència única, diferencial que només es pot viure ací, a Alcoi. Tenim l’orgull de fer-la realitat entre totes les alcoianes i alcoians dia a dia però, també tenim la gran responsabilitat de protegir-la, preservar-la així com de seguir treballant per augmentar la seua projecció».

El president de l’Associació de Sant Jordi, Juan José Olcina, també ha mostrat la seua satisfacció per la notícia: « La declaració que ara ens ha concedit la Generalitat Valenciana culmina un procés que va començar fa uns mesos en el que buscàvem protegir una festa dedicada a Sant Jordi Màrtir, al que els alcoians de 1276 van demanar protecció per defendre els seus llars. Per portar endavant el projecte, hem tingut el recolzament d’un grup de gent a la que hem de fer aplegar el nostre agraïment, ja que han demostrat l’estima per la Festa i per Alcoi. Amb la seua feina s’han superat els entrebancs apareguts i s’ha acomplit la il·lusió que fer realitat aquest nou reconeixement. A partir d’ara tenim ben clar que els actes festers hauran de mantenir-se per no trencar la tradició que hem heretat dels nostres avantpassats. Tenim una Festa amb una protecció completa, i esperem que els que ens visiten, i els nostres propis veïns gaudisquen d’aquesta tradicional celebració».

La protecció de la nostra festa com a patrimoni cultural immaterial es concretarà amb diferents mesures: identificació, descripció, investigació, estudi i documentació amb criteris científics; incorporació dels testimonis disponibles a suports materials que garantisquen la protecció i preservació; assegurar el desenvolupament normal i la pervivència d’aquesta manifestació cultural, i la tutela de la conservació dels seus valors tradicionals i la seua transmissió a les generacions futures.

La declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial suposarà que tot allò que excedisca el normal desenvolupament dels elements que formen aquesta manifestació cultural s’haurà de comunicar a la direcció general competent en matèria de patrimoni cultural perquè, si escau, reba l’autorització administrativa i es modifique la present declaració. La gestió del bé la tindrà l’Ajuntament d’Alcoi i l’Associació de Sant Jordi, que seran els que decidisquen sobre aspectes materials i immaterials, així com sobre el desenvolupament de l’esmentada manifestació cultural.

Cal destacar que la ciutat d’Alcoi compta amb un total de 22 BICS, tres d’ells de caràcter immaterial, relacionats amb festivitats, dos al Nadal Alcoià: el Betlem de Tirisiti i la Cavalcada de Reis i ara, el de les Festes de Moros i Cristians. Els 19 restants són immobles, incloent-hi entre ells, el recinte murallat de la ciutat, els diversos abrics de la Sarga i el seu entorn, el sector antic de la ciutat, el Molinar, la Serreta, la torre de Barxell, el Puig o els Llençols, entre altres. Cal destacar que la ciutat compta, a més a més, amb una declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO amb les pintures d’art rupestre de la Sarga.

Tornar